duminică, 22 aprilie 2012
Salvia - regina a ierburilor tamaduitoare, cu efecte protectoare magice
Florile , grupate in ciorchini terminali sunt reunite in buchetele de cate 3-10 flori, dispuse la subtioara frunzelor, de culoare liliachie-albastruie, uneori albe, roz (salvia aromatica) sau rosu (salvia comuna). Semintele sunt aproape sferice, de culoare cafeniu-negricioasa (250 bucati/1g ) si au facultatea germinativa de 3 ani.
Salvia provine din partea sudica a Europei si era considerata capabila sa prelungeasca viata. Pentru orientali era un simbol al sanatatii si o apreciau atat de mult, incat schimbau 4 masuri din pretiosul lor ceai pentru 1 masura de frunze uscate de salvie. In lumea araba, salvia era numita „iarba beduinilor“ si se spunea ca intareste memoria si ascute simturile. Aceasta planta extrem de aromata era considerata in Antichitate ca fiind sacra, adusa pe pamant chiar de zei. Medicii greci si romani ca: Galen, Plinius, Dioscoride, o considerau o regina a ierburilor tamaduitoare, cu efecte protectoare magice si in scrierile lor au elogiat-o mult.
Mai ales la trecerea dintre iarna si vara, salvia era un remediu nelipsit, protector impotriva diverselor infectii care apar in aceasta perioada fiind folosita ca detoxifiant, reintineritor, tonic nervos si psihic. Se credea ca acela care va consuma salvie inca de la inceputul primaverii va intineri si el odata cu natura. Datorita miresmei ei puternice, penetrante, era plantata langa usa bucatariei pentru a impiedica furnicile sa patrunda in casa si impreuna cu alte plante aromatice – rozmarin, levantica - era utilizata pentru a proteja hainele de molii sau a parfuma rufaria. In Grecia antica, medicii o numeau “iarba magica”, iar in Franta i se mai spune si astazi “iarba sfanta“.
Otetul de salvie se utiliza pentru a preveni epidemiile atat de frecvente si devastatoare in Evul Mediu. Este posibil ca denumirea ei latineasca sa derive de la aceste proprietati salvatoare. Exista multe mituri terapeutice legate de aceasta planta sacra, mituri pe care stiinta moderna incearca sa le inteleaga si sa le dea o utilitate practica. Ea nu este doar un medicament natural cu multiple aplicatii, ci si un leac excelent pentru mentinerea sanatatii. Salvia este o planta cercetata intens, careia medicina ii descopera tot mai multe aplicatii practice. Varietatile de salvie folosite ca mirodenie provin din Mediterana si Asia Mica.
Genul salvia nu se limiteaza la Lumea Veche; mai multe specii de salvie din America Centrala sunt caracterizate printr-un miros dulce, fructat, foarte diferit de cel al salviei mediteraneene: salvia-ananas (Salvia rutilans), salvia-piersica (Salvia greggii), salvia-fructata (Salvia dorisiana) si altele.
Unele dintre acestea au devenit foarte populare pentru infuziile de plante, altele sunt cultivate ca plante ornamentale pentru florile lor de dimensiuni mari. Tot de origine central-americana este si specia halucinogena, Salvia divinorum (salvia sacra, salvia clarvazatorilor), cultivata inca din cele mai vechi timpuri de catre amerindienii din America Centrala, si folosita in ceremonii religioase inainte de cucerirea spaniola. Salvia divinorum este singura specie halucinogena din intreaga familie Lamiaceae. Salvia aromatica se cultiva foarte usor, semanandu-se primavera sau toamna, in randuri sau ca bordura si rezista multi ani fara ca intretinerea ei sa ceara vreo ingrijire speciala. Se va avea doar grija ca plantatia sa fie infiintata intr-un teren sanatos, mai uscat si calacaros, dezvoltandu-se destul de bine si in zonele mai reci, cu conditia sa nu aiba de suferit de pe urma umezelii, in acelasi timp cu frigul. Ea poate face fata onorabil si in gradina cu flori, aici fiind mai apreciata ruda sa cu flori colorate in rosu (Salvia splendens), de un frumos efect decorative, in borduri si rabate, dar care insa nu are parfumul salviei aromatice.
De la salvie, pentru efecte curative se folosesc atat florile (Flores Salviae Comunis), cat si frunzele (Folium Salviae Officinalis). Culegera florilor se face numai in plin soare, la ora amiezii, iar pentru frunze se prefera perioada dinaintea infloririi, in lunile mai-iunie. Uscarea lor se efectueaza in locuri curate, bine aerisite, ferite de lumina si insecte. Frunzele uscate de salvie, continand uleiuri volatile, se vor pastra in vase de sticla, bine inchise, ferite de lumina, pastrandu-si in aceste conditii proprietatile 1-2 ani. Majoritatea principiilor active se gasesc in frunze si sunt reprezentate de uleiuri volatile continand: tuiona, cineol, terpene, borneol, camfor, substante estrogene, principii amare, dar si vitaminele A, B1, C, azotat de potasiu, precum si substante minerale: K, Ca, P, Mg, Cu, Mo etc.
Salvia poate fi utilizata sub forma de :
Frunze proaspete
Frecand dintii cu ele, acestia se albesc si capata stralucire
Daca se freaca locul intepat de insecte se inlatura pruritul; previne infectarea leziunilor.
Cataplasma cu salvie
O mana de frunze maruntite de salvie se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Apoi se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o ora.
Pulbere
Se obtine prin macinare cat mai fina, cu rasnita electrica de cafea, a frunzelor uscate de salvie. Depozitarea pulberii de salvie se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa, pe stomacul gol.
Infuzie
Se prepara din 1 lingura frunze uscate oparite cu 250 ml apa clocotita, dar care se va fierbe 1 minut pentru a se elimina din uleiul eteric care are o oarecare toxicitate, apoi vasul se lasa descoperit 10-15 minute. Se consuma 3 cani/zi, dupa mesele principale.
Decoct
Se fierb 10 minute, 100 g frunze uscate in 1 l apa sau vin, apoi se strecoara
Decoct combinat
Se pun 3-4 linguri de salvie maruntita la macerat in 1/2 l de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in alta 1/2 l de apa, vreme de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ 1 l de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si bai.
Apa de toaleta
1 lingura frunze si inflorescente de salvie/1 l apa obisnuita. Se spala zilnic fata, asigurand astfel intretinerea tenului.
Lotiune capilara
Se obtine din tinctura de salvie in amestec in parti egale cu rom. Se frictioneaza pielea capului pentru stimularea cresterii parului si intarirea radacinii sale.
Otet
Intr-o sticla plina cu flori de salvie se toarna otet natural, atat cat sa le acopere, apoi se pastreaza 14 zile, la caldura sau soare.
Sau: 50 g salvie maruntita/1 l otet de mere sau de mere cu miere, tinuta la macerat 14 zile.
Va rezulta un otet foarte aromat, cu efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea), invioratoare, un excelent adaos la salatele de primavara.
Extern este folosit ca frectie impotriva racelii, a durerilor reumatice, a starilor de oboseala fizica si psihica.
Era mult folosit de catre calugarii benedictini, care il considerau un elixir pentru nervi si digestie.
Otet de toaleta
Se prepara dintr-un amestec in parti egale de frunze de salvie, sunatoare si rozmarin, peste care se toarna 300 ml otet de vin, amestecat cu alcool. Dupa 4 ore, se strecoara, se amesteca cu apa distilata, in parti egale, folosindu-se pentru lotionari pe pielea capului in seboree, pe tenurile grase, acneice sau in hiperhidroza palmo-plantara.
Tinctura
10 g frunze uscate/100 ml alcool, puse la macerat 3 saptamani.
Sau :
Se pun intr-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de salvie, peste care se adauga 2 pahare (400 ml) de alcool alimentar( 50 de grade). Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de 2 saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata va fi pusa in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate 1 lingurita diluata in putina apa, de 4 ori pe zi.
Bai de sezut
100 g frunze uscate puse la macerat in apa rece, peste noapte. A doua zi, maceratul se clocoteste, iar extractul astfel rezultat, se adauga la apa baii de sezut.
Bai locale
3 linguri salvie uscata cu 3 linguri ceai negru se oparesc cu 1 l apa clocotita, iar dupa 30 minute se strecoara si se adauga in apa de baie.
Vin din frunze uscate
100 g planta uscata/1 l vin alb, natural, se lasa la macerat 10 zile, se strecoara si se amesteca cu 300 g miere. Se aplica sub forma de comprese si spalaturi pe ulcerele cronice de gamba.
Sau: intr-un litru de vin natural alb se pun 20 linguri de pulbere de salvie si se lasa sa se macereze vreme de 3 saptamani, dupa care se strecoara. Se iau cate 3 linguri din acest vin, inainte sau dupa masa.
Administrat inainte de masa, vinul de salvie stimuleaza apetitul si invioreaza.
Luat dupa ce am mancat, vinul de salvie este un extraordinar remediu contra surmenajului si a asteniei, contra astmului, contra distoniei neuro-vegetative.
Vinul cald de salvie este un excelent profilactic pentru raceala si gripa.
Salvia s-a raspandit mult si la noi in tara, cultivandu-se in gradinile individuale (Salvia nobila officinalis) sau crescand salbatic pe campii, pasuni sau povarnisuri insorite (Salvia comuna). In medicina populara, salvia de camp (Salvia Pratensis) este folosita si in zilele noastre sub forma de decoct, obtinut din multiple tulpini florifere, amestecat cu spirt, ca unguent in caz de slabiciune si dureri de picioare.
In caz de tuberculoza (oftica) se fierb 3 fire de salvie in 1/2 l apa, iar decoctul se bea indulcit cu miere, de 3 ori/zi.
Extern, salvia este utilizata pentru tratarea vaginitei atrofice. Se foloseste un amestec de plante, format din cate 1 lingurita de frunze de galbenele, musetel, frasin, salvie, urzica, coaja de stejar, radacina de nalba, sunatoare, peste care se toarna 150 ml ulei din germeni de porumb si care, se lasa la macerat 8-10 zile, apoi se strecoara prin tifon dublu. Uleiul obtinut se pastreaza la rece, iar inainte de utilizare, este adus la temperature camerei. Dupa toaleta vaginala cu apa calduta sau infuzie de musetel, se unge vaginul de cel putin 2 ori/zi, pana la vindecare.
Infuzia (ceaiul), consumat regulat, duce la imbunatatirea vederii si a auzului.
Salvia se foloseste ca :
- Antitermic pentru combatera febrei la adulti si copii (frectii sau infuzie).
- Antisudorific pentru oprirea sau diminuarea transpiratiei nocturne a bolnavilor de tuberculoza, sub forma de ceai (infuzie sau decoct).
Transpiratia excesiva- salvia reduce puternic sudoratia, inclusiv cea care apare pe fondul unor dezechilibre la nivelul glandelor cortico-suprarenale.Se administreaza in acest scop sub forma de tinctura, cate 4 lingurite pe zi, sau de decoct combinat, din care se bea 1 cana pe parcursul unei zile (are un gust neplacut, dar este foarte eficient). Impotriva transpiratiei excesive sau cu miros neplacut, salvia are efecte extraordinare, fiind un adevarat deodorant cu administrare interna.
- Antiseptic, antiinflamator, bacteriostatic, in abcese dentare, afte bucale, gingivitele din paradontoza, stomatite, candidoze, rani produse de proteze dentare, amigdalite, faringite- extern sub forma de gargara.
Frunzele de salvie, impreuna cu flori de musetel, capsule de mac, radacina de cerentel, frunze de nalba si cimbrisor, se prepara sub forma unui decoct din care se ia 3-4 linguri amestec de plante si se fierb 2 minute in 500 ml apa.Se lasa acoperit 5 min. si se face gargara cu preparatul cald, de cateva ori pe zi.
Sub forma de comprese pe rani, ulceratii cronice, rani cu puroi, contuzii, ulcere de gamba, leziuni eczematice zemuinde si infectate, cu puternic efect cicatrizant.
Pentru eczemele infectioase - se fac spalaturi cu decoct de salvie, apoi se aplica o cataplasma cu salvie, care se tine vreme de 1-3 ore, dupa care locul tratat se lasa sa se zvante.
Frunzele de salvie contin principii cu puternice efecte antibacteriene si antifungice (combat ciupercile parazite).
- Expectorant si antiseptic bronsic, in astmul bronsic.
Se administreaza sub forma de ceai (infuzie sau decoct), atat la copii cat si la adulti.
Pulberea de salvie, administrata constant vreme de o luna, cate 1/2 lingurita de 4 ori pe zi, reduce cantitatea de secretii si are efecte antiinfectioase puternice. Este recomandata mai ales in perioada de primavara, inclusiv bolnavilor cronici, pentru ca are efecte detoxifiante puternice, actionand asupra cauzelor profunde ale acestor boli.
- Hipoglicemiant in diabetul zaharat.
Diabetul de tip II - salvia sporeste foarte mult receptivitatea (cu pana la 2-3 ori) organismului la insulina. In acest scop, se administreaza decoctul combinat de salvie, cate 1 cana pe zi.
- Uterotonic si calmant al durerilor ce preced menstruatia, in vaginita atrofica a femeilor la menopauza, in leucoree, atat intern sub forma de ceai (infuzie sau decoct), cat si ca bai de sezut.
Ajuta la refacerea uterului infantile, in dismenoree, sterilitate feminine.
Ciclul menstrual neregulat, foarte abundant sau dureros, sterilitate feminina - se administreaza o jumatate de lingurita de salvie, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Un tratament va dura trei luni si va avea efecte ample de armonizare la nivel hormonal, influentand atat productia glandelor endocrine, cat si receptorii diferitilor hormoni.
Tulburari de menopauza - contra acestor probleme, tinctura de salvie este un adevarat elixir, reducand transpiratia, rarind aparitia bufeurilor, avand un puternic efect de reantinerire. Se administreaza cate 1 lingurita de tinctura (intotdeauna diluata in apa) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele terapeutice apar dupa 4 saptamani.
Contra hemoragiilor care apar la debutul menopauzei se foloseste pulberea de salvie. De regula, dupa 3 luni de tratament cu salvie, se raresc sau chiar dispar bufeurile nocturne, precum si transpiratia abundenta.
-Coleretic si calagog, in unele forme de diskinezii biliare.
Ajuta la buna functionare a ficatului si rinichilor, dezintoxica corpul.
-Antiinflamator intestinal in bolile diareice ale copilului si adultului, in colita de fermentatie, infectii ale tubului digestive.
Pentru tratarea acestor afectiuni se iau 2-3 cani de decoct combinat de salvie pe zi.
Cancer de colon, tumori digestive - in medicina traditionala araba, decoctul combinat de salvie, din care se administreaza 2-3 cani pe zi, in cure de minimum 3 luni, este un remediu redutabil impotriva acestor afectiuni.
Salvia este un minunat ajutor in toate formele de cancer, asa cum spune un faimos dicton din Evul Mediu:
"De ce sa moara omul, daca in gradina creste salvia?"
- Indigestia, balonarea - se ia inainte de masa un sfert de lingurita de pulbere de salvie.
Aceasta planta stimuleaza digestia si echilibreaza apetitul, avand calitatea de a impiedica formarea gazelor in intestin. In lumea araba, salvia este numita "iarba beduinilor", decoctul combinat de salvie fiind un remediu celebru pentru tratarea tuturor problemelor digestive.
- Sedativ al sistemului nervos, pentru diminuarea spasmelor si tremuratorilor in boli grave ale sistemului nervos central si periferic.
Combate astenia, nervozitatea, depresia, este tonic nerving.
Astenie de primavera, surmenaj - se iau 50 de picaturi de tinctura de salvie de 3-4 ori pe zi. Efecte mai puternice se obtin daca aceasta tinctura se ia diluata in ceai rece de roinita (melisa).
Are efect antioxidant, ajuta la mentinerea sanatatii celulelor creierului.
- Tonic general si stimulator al poftei de mancare, la copii in covalescenta dupa boli infecto-contagioase.
Revigorant al organismului - se fac bai cu decoct de salvie (5 litri la o cada de apa) de doua ori pe saptamana. Baile cu salvie confera o stare de tonus psihic si vioiciune, inlatura oboseala, dau corpului un miros placut.
- Cicatrizant al ulceratiilor superficiale ale pielii, rani care se vindeca greu- se aplica sub forma de comprese cu infuzie sau cataplasma cu frunze maruntite de salvie
Tratamentul se face zilnic, cate o ora, vreme de minimum 3 saptamani.
- Venotonic.
Are efect de normalizare a circulatiei sangelui in afectiuni vasculare, varice, ulcer varicos.
- Efect regulator hormonal, ajutand activitatea intelectuala si in boala Alzheimer.
Un vechi proverb chinezesc spune :
"Cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se apropie."
Inca din Evul Mediu se spunea despre salvie ca are un puternic efect intineritor, determinand, mai ales, mentinerea nealterata a facultatilor intelectuale si emotionale, pana la varste inaintate. Astazi, i s-a dat numele de planta a varstei a treia. Este, practic, cel mai mare inamic al bolii Alzheimer.
Studii facute recent, au confirmat din plin acest lucru, punand in evidenta trei elemente extrem de importante si anume :
Salvia
* ajuta la mentinerea tineretii celulelor din care este formata scoarta cerebrala (prin efectul antioxidant)
* actioneaza asupra receptorilor unor hormoni importanti in mentinerea tineretii organismului
* inhiba formarea unor enzime care blocheaza procese extrem de importante la nivelul creierului, cum ar fi: memorarea, asocierea, sinteza.
De altfel, aceasta planta actioneaza printr-un mecanism similar celor mai noi tratamente in boala Alzheimer. Administrarea de 4 ori pe zi a unei lingurite de tinctura de salvie are, in consecinta, efecte extrem de benefice pentru prevenirea senilitatii, a proceselor de degradare care apar la nivelul sistemului nervos central, odata cu varsta. Mai mult, salvia stimuleaza capacitatea de memorare, favorizeaza activitatea intelectuala si imbunatateste performantele intelectuale, atat la cei in varsta, cat si la tineri. Primele rezultate in acest sens se vad dupa patru saptamani de administrare constanta, un tratament complet durand intre 2 si 3 luni (putand fi facut de 3 ori pe an).
- Antiseboreic - sub forma de comprese cu infuzie rece, in ingrijirea cosmetica a tenurilor grase si acneice.
Pentru tenul cu pori dilatati, patat, ofilit - se fac spalaturi, in fiecare dimineata si seara, cu decoct combinat de salvie. Suplimentar, se pune pe obraji, seara, o compresa cu acest preparat, care se tine vreme de un sfert de ora.
- Clatirea parului cu infuzie de salvie, da o culoare mai inchisa firelor de par, precum si un colorit mai viu.
Dupa spalatul obisnuit cu sampon, se face ultima clatire cu decoct combinat de salvie.
Pentru parul negru, se recomanda un decoct preparat in acelasi mod, dar dintr-un amestec in parti egale de ceai negru si salvie.
Salvia e buna si pentru ingrijirea parului carunt, pe care il intareste si caruia ii inchide culoarea.
Un vechi proverb roman spune:
„Dorinta salviei este sa-i faca pe oameni nemuritori.“
Iata,asadar, confirmate de cunostintele si cercetarile moderne, calitatile care au facut, inca din vechime, faima salviei si carora le datoreaza poate si numele. La ele se adauga si aceea de renumita planta aromatica, utilizata cu precadere in industria mezelurilor, oprind rancezirea grasimilor si nelipsita din pizze, sosuri, sosuri picante, umpluturi pentru peste sau pasare.
Salvia este un condiment renumit in zona Mediteranei, tara care utilizeaza cel mai mult aceasta mirodenie fiind Italia.
Datorita proprietatiilor pe care le are, de a face mai usor digerabile mancarurile grase, satioase, carnurile grele, salvia este foarte mult folosita la fripturi, mai cu seama din vanat sau carne de porc, dar si la condimentarea preparatelor din oua.Nu este nelalocul ei nici in salate sau alaturi de legume mai fade, carora le da gust si aroma. Trebuie doar sa retinem ca sunt necesare cantitati mici, cel putin pana ne obisnuim bine cu ea.
Inca de pe vremea grecilor si romanilor era utilizata la impanarea carnii de vanat, gasca, sau adaugata la preparatele din pasare si peste. Sosurilor, mai ales celui de rosii, le da o savoare deosebita, iar legumelor greu digerabile – mazare, linte, fasole - pe langa aroma placuta, le mareste digestibilitatea.
Este deasemenea recomandata pentru pregatirea marinatelor.
Condimentand cu salvie ficatul de pasare, ruladele de carne, toate mancarurile in componenta carora se folosesc tomatele, capata un gust mirific. Gurmanzii spun ca savoarea unei fripturi impanate adanc cu salvie, asa cum procedam cu cateii de usturoi, nu poate fi egalata cu nimic. Ba chiar, mai mult, frunzele uscate si macinate fin se adauga in aluatul pentru biscuiti, prajituri si cozonaci. In anumite zone se coc "prajituri si cozonaci de salvie". La aluat se adauga frunze de salvie taiate foarte fin, asemenea anasonului.
In prepararea branzeturilor amestecate cu verdeturi (cu mirodenii) si a sosurilor condimentate ar trebui sa ne gandim la salvie, macar din motive de sanatate.
Este o planta tonica si stimulanta, care din punct de vedere yoga, este dublu yang.
Efectul carminative, antispastic se manifesta si prin condimentarea carnii de oaie, berbec, miel, batal, dar si a slaninei, a preparatelor din spanac. Cu un usor gust piperat, salvia si-a castigat dreptul de a fi una dintre cele mai apreciate si folosite plante aromatice. Americanii pun salvie si ceapa la umpluturile pentru pui si porc, dar si in sosuri, englezii prepara un sortiment de carnati in care salvia predomina, iar francezii o folosesc la carnea alba si la supele de legume. Nu in ultimul rand, italienii folosesc salvia sotata in ulei de masline peste care pun pastele, iar orientalii, pentru condimentarea carnii de oaie.
Efectele terapeutice isi fac simtita prezenta chiar si prin simpla utilizare a salviei ca planta aromatica. Numele latin al salviei inseamna a vindeca,iar in antichitate i se spunea Salvia salvatrix, ceea ce inseamna “salvia salvatoare “, iar medicina moderna i-a confirmat calitatile.
“Iti da putere sa vindeci oamenii de orice boala...!"
De atunci, salvia infloreste orisicand intru salvarea si ajutorarea oamenilor!
Precautii:
- Administrarea plantei la persoanele extrem de sensibile poate produce convulsii digestive.
- Planta este contraindicata in general epilepticilor.
- In cazul diabeticilor insulino-dependenti, in timpul administrarii salviei, glicemia va fi strict supravegheata.
- Femeile care alapteaza nu vor folosi aceasta planta, care este recunoscuta pentru efectul sau foarte rapid de oprire a lactatiei.
Articol preluat de pe www.reteteculinare.ro
http://smoldacha.ru
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu